İran’da hava kirliliği alarmı: Huzistan’da okullar uzaktan eğitime geçti

Yoğun hava kirliliği nedeniyle Huzistan eyaletinde ilkokul ve ortaokullarda yüz yüze eğitim 21 Kasım’a kadar durduruldu. Yetkililer, kirlilik seviyesinin “çok sağlıksız” düzeyde olduğunu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2025 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2025 16:49
https://haberdeger.com/

İran’ın güneybatısındaki Huzistan eyaletinde hava kirliliği kritik seviyelere ulaşınca, valilik eğitimde olağanüstü önlem aldı. Huzistan Valiliği, ilkokul ve ortaokul düzeyindeki tüm okullarda 21 Kasım’a kadar yüz yüze eğitime ara verildiğini ve bu süreçte derslerin uzaktan yürütüleceğini duyurdu.

Kirlilik nedeniyle kamu kurumları da gecikmeli çalışıyor. Huzistan Valiliği Kentsel İşlerden Sorumlu Yardımcısı Mehran Alem Elhüda, İl Kriz Yönetim Kurulu toplantısında yaptığı açıklamada, geçtiğimiz haftadan bu yana hava kirliliği nedeniyle okullar ve kamu kurumlarının ya tatil edildiğini ya da gecikmeli olarak faaliyetlerine başladığını belirtti. Elhüda, “İlkokul ve ortaokullar uzaktan eğitime geçti, ancak liseler, üniversiteler ve kamu kurumları faaliyetlerine devam edecek. Hava koşullarında değişiklik olursa yeni kararlar alınabilir.” dedi.

Ahvaz’da hava kalitesi ‘çok sağlıksız’ seviyede ölçüldü. Huzistan Çevre Koruma Genel Müdürlüğü Halkla İlişkiler Müdürü Şehriyar Askeri, eyalet genelinde hava kalitesinin kritik düzeyde olduğunu belirtti. Ülkenin hava izleme sistemi verilerine göre Ahvaz kentinde PM2.5 değeri 209 mikrogram/metreküp olarak ölçüldü. Bu seviye, hava kalitesi endeksine göre “çok sağlıksız” (mor seviye) olarak sınıflandırılıyor ve tüm yaş grupları için ciddi sağlık riski anlamına geliyor.

Hiçbir kent “temiz hava” kategorisinde değil. Askeri, Huzistan’daki hiçbir kentin şu anda “temiz hava” kategorisinde bulunmadığını vurguladı. Meteoroloji Kurumu, bölgedeki kirliliğin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini öngörüyor. Yetkililer, partikül madde oranlarını yakından izleyerek gerekirse ek önlemler alınacağını bildirdi.

Uzmanlar halkı uyardı: Dışarı çıkmayın, maskesiz dolaşmayın. Sağlık yetkilileri, özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan yurttaşların mümkün oldukça kapalı alanlarda kalmasını ve maskesiz dışarı çıkmamalarını önerdi.

İran’da hava kirliliği özellikle endüstriyel bölgelerde ve kış aylarında sık sık ciddi seviyelere ulaşıyor. Huzistan’da yaşanan bu son olay, ülkede çevre ve halk sağlığı politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini bir kez daha gündeme taşıdı.