
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İran’ın batısındaki Senendeç kentinde yaptığı konuşmada ülkenin şiddetli kuraklık ve su kıtlığıyla mücadele ettiğini belirtti.
Pezeşkiyan, azalan yağışlar ve yetersiz su kaynaklarının ülke genelinde çevresel bir felakete yol açabileceği uyarısında bulunarak, şu ifadeleri kullandı:
“Kasım ve aralık aylarında yağmur yağmazsa gelecek aydan itibaren Tahran’da su kısıtlamasına gitmemiz gerekecek. Eğer bundan sonra da yağış olmazsa suyumuz tükenecek ve Tahran’ı boşaltmak zorunda kalacağız.”
Barajlardaki su seviyesi alarm veriyor
Tahran Eyaleti Su ve Kanalizasyon Şirketi Genel Müdürü Mohsen Ardakani, başkentteki barajlardaki su rezervinin %5’e kadar düştüğünü açıkladı.
Ardakani, “Geçtiğimiz yıl Tahran eyaletinde yalnızca 159 milimetre yağış kaydedildi. Bu, son yüzyılın en düşük seviyesi. Bu yılın eylül ve ekim aylarında ise bir milimetre bile yağmur düşmedi” dedi.
İran genelinde artan sıcaklıklar, azalan yağışlar ve altyapı eksiklikleri nedeniyle ülke tarihinin en büyük çevresel kriziyle karşı karşıya kalınabileceği belirtiliyor.