
ABD ile İran arasında gerilim tırmanırken, olası bir askeri operasyon öncesi diplomasi trafiği hız kazandı. ABD’nin İran’a gece saatlerinde saldırı düzenleyebileceği iddiaları gündemdeyken, taraflar arasında yürütülen müzakerelerde son 24 saatte ilerleme kaydedildiği belirtildi.
Görüşmelere yakın kaynaklara göre, süreçteki odak noktası “anlaşmaya varılabilir mi” sorusundan, “bu gece saat 20.00’ye kadar anlaşmaya varılabilir mi” sorusuna evrildi. ABD’li yetkililer, taraflar arasında temasların sürdüğünü ve diplomasi kapısının henüz kapanmadığını ifade etti.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt ise yaptığı açıklamada sürecin belirsizliğine dikkat çekerek, “Son durumu ve ne yapacağını sadece Trump biliyor” ifadelerini kullandı. Leavitt ayrıca, İran’ın ABD ile anlaşma yapması için belirlenen sürenin sınırlı olduğunu vurgulayarak, TSİ 03.00’e kadar zaman tanındığını belirtti.
İran’ın arabulucular üzerinden ilettiği son teklif hakkında konuşan ABD’li yetkililer ise teklifin beklentileri tam karşılamadığını ancak önceki önerilere göre daha olumlu olduğunu ifade etti. Yetkililer, teklif üzerinde değişiklik yapılarak yeni bir taslak hazırlanması için çalışmaların sürdüğünü aktardı.
Öte yandan taraflar arasında yüz yüze görüşme ihtimalinin de gündemde olduğu belirtildi. Görüşmelerin daha önce Cenevre’de yapıldığı hatırlatılırken, yeni temasların İslamabad’da gerçekleşebileceği ifade edildi.
haberdeger.com Bağımsız • Yerli • Antiemperyalist