
İsrail’in saldırılarının yoğun şekilde devam ettiği bir dönemde Fransa’dan dikkat çekici bir hamle geldi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmenin ardından, ülkesinin Pazartesi günü Filistin Devleti’ni resmen tanıyacağını duyurdu.
“Pazartesi tanıyacağız” Macron, İngilizce, Arapça ve İbranice yaptığı paylaşımda, “Gazze’de ve Filistin topraklarında yaşanan acil durum nedeniyle, Başkan Abbas’a Pazartesi günü Filistin Devleti’ni tanıma niyetimi bir kez daha ifade ettim” dedi.
“Barış planının bir parçası” Kararın, hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin güvenlik ve barış beklentilerini karşılamayı amaçlayan kapsamlı bir barış planının parçası olduğunu vurgulayan Macron, Abbas’ın da Filistin yönetimini yenileme ve gelecekteki Filistin Devleti’nin istikrarını sağlama yönünde reform yapma kararlılığını teyit ettiğini aktardı.
“Fransa yanında olacak” Macron, Fransa’nın bu süreçte Filistin makamlarının yanında olmaya devam edeceğini belirterek, “Bu taahhütlerin yerine getirilmesini tüm bölgenin güvenliği ve istikrarı için garanti altına alacağız” ifadelerini kullandı.
???? Fransa’nın bu kararı, Filistin’in uluslararası alandaki diplomatik tanınırlığını güçlendirecek kritik bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.