
MSNBC’de yayımlanan Morning Joe programında konuşan Erakçi, ABD’nin İran’dan uranyum zenginleştirmesini sıfırlamasını istemediğini ifade etti. Müzakerelerin amacının, zenginleştirme dâhil İran’ın nükleer programının barışçıl kalmasını sağlamak olduğunu söyledi.
ABD ve İsrail basınında yer alan, İran’ın zenginleştirmeyi birkaç yıl askıya almayı teklif ettiği yönündeki iddiaları da yalanladı.
Erakçi, “Muhtemel bir anlaşmanın taslağını ABD’deki muhataplarıma sunmak benim için bir sonraki adım” diyerek, taslağın nihai onayların ardından ABD tarafına iletileceğini açıkladı. Anlaşmanın adil ve eşitlikçi olması hâlinde kısa sürede sonuçlanabileceğini dile getirdi.
Askeri tehditlere ilişkin net konuşan Erakçi, şu ifadeleri kullandı:
“İran’ın nükleer programı için askeri bir çözüm yok. Bu geçen yıl denendi. Tesislerimize büyük saldırılar düzenlediler, bilim insanlarımızı öldürdüler; ancak programımızı yok edemediler. Bu bize ait bir teknoloji. Tek çözüm diplomasi.”
ABD’nin bu nedenle müzakere masasına geri döndüğünü savunan Erakçi, “Savaşa da, barışa da hazırız” dedi.
Trump ve Kongre’ye mesaj
Programda, ABD Başkanı Donald Trump ve Kongre’ye iletmek istediği mesaj sorulan Erakçi, saygı diliyle konuşulması hâlinde karşılığının da aynı olacağını; güç dili kullanılması hâlinde ise aynı şekilde karşılık verileceğini söyledi.
Lavrov ile temas
Öte yandan Erakçi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Cenevre’de ABD–İran arasında yapılan nükleer temasların sonuçları istişare edildi. Moskova, NPT çerçevesinde İran’ın meşru haklarına saygı temelinde adil ve diplomatik çözümleri desteklediğini bildirdi.
haberdeger.com Bağımsız • Yerli • Antiemperyalist