Trump’tan AB’ye yeni gümrük vergisi hamlesi

Donald Trump, Avrupa Birliği’nden ithal edilen otomobil ve kamyonlara uygulanacak gümrük vergisinin yüzde 25’e çıkarılacağını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2026 19:46
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2026 19:46
https://haberdeger.com/

Donald Trump, Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin ticaret anlaşmalarına tam olarak uymadığını savundu.

Trump, yeni düzenlemeyle birlikte ABD’ye ithal edilen araçların daha yüksek vergiye tabi olacağını, buna karşılık ABD içinde üretim yapan firmalara herhangi bir gümrük vergisi uygulanmayacağını belirtti.

Bu adımın, yerli üretimi teşvik etmeyi ve dış ticaret dengesini korumayı hedeflediği ifade edilirken, kararın ABD ile AB arasındaki ticari ilişkilerde yeni bir gerilim yaratabileceği değerlendiriliyor.

Ekonomistler, söz konusu vergi artışının otomotiv sektöründe maliyetleri yükseltebileceğini ve küresel ticaret dengelerini etkileyebileceğini belirtiyor.

haberdeger.com Bağımsız • Yerli • Antiemperyalist