
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla hukuk fakültelerine yerleşim kriterlerinde önemli bir değişikliğe gidildiğini duyurdu. Tunç, 2025-YKS tercih kılavuzunda yer alan bilgilere göre, artık hukuk fakültelerine yalnızca başarı sıralamasında ilk 100 bin içinde yer alan öğrencilerin kabul edileceğini açıkladı.
Yeni düzenleme, Yükseköğretim Kurulu ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) kararı doğrultusunda uygulanacak. Daha önce 125 bin olan başarı sıralaması barajı, bu yıl itibarıyla 100 bine çekildi.
“Hedefimiz daha güçlü hukukçular yetiştirmek”
Bakan Tunç, bu adımın “daha nitelikli hukuk eğitimi vizyonunun” bir parçası olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Adalet Bakanlığı olarak hazırladığımız Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde bu hedefe yer vermiştik. Hakim, savcı ve avukatlarımızın daha donanımlı yetişmesi, sadece hukuk sisteminin değil, toplumun da güven duygusunu artıracaktır.”
Kontenjanlar da azaltıldı
ÖSYM’nin yayımladığı tercih kılavuzuna göre hukuk fakültelerinde kontenjanlarda da düşüşe gidildi. Bu uygulamayla, yalnızca başarılı öğrencilerin hukuk eğitimi almasının teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Yılmaz Tunç, açıklamasının sonunda tercih yapacak adaylara şu sözlerle seslendi:
“Geleceğin hukukçularına şimdiden başarılar diliyor, adalet sistemimizin temel taşları olacak gençlerimize güveniyoruz.”