New York Times: İsrail'in Hizbullah karşısında stratejik çöküşü

NYT, Hizbullah’ın elektronik harpten etkilenmeyen fiber optik intihar dronlarının İsrail'in Lübnan'daki savaş stratejisini boşa çıkardığını yazdı.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2026 18:41
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2026 18:41
https://haberdeger.com/

Hizbullah'ın fiber optik kablolu FPV dronlarla Lübnan'ın güneyini işgal güçlerine dar etmesi Batı basını tarafından da yakından takip ediliyor. ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, Hizbullah İHA'larının İsrail'in Lübnan'daki savaş stratejisini boşa çıkardığını yazdı.

Gazeteye göre Tel Aviv yönetiminin büyük beklentilerle başlattığı askeri kampanya FPV intihar dronlarının yarattığı asitmetrik etkiyle çıkmaza sürüklendi. Haberde, savaşın başlangıcına kıyasla Hizbullah'ın bugün daha güçlü bir konumda göründüğü değerlendirmesine yer verildi.

'Saldırlar başarısızlığın göstergesi'

New York Times, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun pazartesi Beyrut'un güney banliyölerine (Dahiye) yönelik saldırı kararı almasının da İsrail stratejisinin başarısızlığının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Haberde, İsrail'in Lübnan topraklarını işgal ederek Hizbullah'ı geri adım atmaya zorlamayı hedeflediği ancak bu planın istenilen sonucu vermediği ifade edildi.

FPV hakimiyeti

Gazete ayrıca İsrail'in, fiber optik kablolar üzerinden yönlendirilen ve elektronik harp sistemleri ile sinyal karıştırma yöntemlerinden etkilenmeyen intihar dronlarının yaygın kullanımına hazırlıksız yakalandığını kaydetti.

Söz konusu İHA'ların Lübnan ve işgal altındaki Filistin'de İsrail askerleri ile komutanlarını hedef almayı sürdürdüğünü belirten New York Times, Hizbullah'ın operasyon görüntülerini de sosyal medya platformlarında yayımladığına dikkat çekti.

Haberde, bu araçların İsrail Ordusu içinde şaşkınlık ve karışıklığa yol açtığı, askeri yetkililerin söz konusu tehdidin boyutunu öngöremediği belirtildi. Gazete, Lübnan'ın güneyindeki İsrail askerlerinin artık adeta "hareketli hedefler" haline geldiği yorumunu yaptı.

'Dikkat dağıtma girişimi sonuçsuz'

Öte yandan ABD merkezli Bloomberg de daha önce yayımladığı analizde, Hizbullah'ın İsrail Başbakanı Netanyahu'nun kamuoyunun dikkatini İran cephesindeki başarısızlıktan uzaklaştırarak Lübnan'a yöneltme girişimini boşa çıkardığını değerlendirmişti.

İsrail gazetesi Haaretz ise Netanyahu ile Savunma Bakanı Yisrail Katz'ın Beyrut'un güney banliyölerini bombalama tehditlerini "içi boş" olarak nitelendirdi. Gazete, hükümetin savaş yönetimini ve "sahte zafer havası" oluşturma çabalarını eleştirdi.

Mevcut durum

Ateşkese rağmen aylardır süren İsrail saldırıları Hizbullah'ın misillemeleriyle devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump pazartesi günü taraflar arasında yeni bir ateşkes daha ilan etse de çatışmalar sürüyor. İsrail Lübnan'ın güneyini bombalarken, Hizbullah İsrail'in kuzeyini hedef alıyor ve işgal güçlerine saldırılar düzenliyor.

1 Mart'ta yeniden çatışmaların başladığı Lübnan cephesinde bugüne kadar 27 İsrail askeri öldürüldü, binden fazlası yaralandı. Resmi veriler bu rakamlara işaret ederken gerçek bilanço askeri sansür nedeniyle bilinmiyor. Tel Aviv güvenlik gerekçeleri ya da ailelerin izin vermemesi gibi gerekçelerle bazı kayıplarını ya ileri tarihlerde açıklıyor ya da hiç duyurmuyor.(Aydınlık)