
Lüks parti ve Rolls Royce iddiası
8 yıldır Halkbank Genel Müdürü koltuğunda oturan Osman Arslan, son günlerde Bodrum’da katıldığı lüks doğum günü partisiyle gündeme geldi. Arslan’ın partiye Rolls Royce marka araçla gittiği ve 950 bin liralık hesap ödendiği öne sürüldü. Halkbank ise iddiaların doğru olmadığını savundu ve yasal haklarını kullanacağını açıkladı.
Akraba şirketlere ayrıcalık
İddialara göre Arslan, kredilerde tüm yetkileri kendisinde topladı. Özellikle kardeşinin de görev aldığı Çorumlu akraba şirketi YDA’ya sağlanan kolaylıklar dikkat çekiyor. YDA’nın sahipleri Hüseyin Arslan ve Cüneyt Arslan’ın, Osman Arslan’ın kuzenleri olduğu belirtiliyor.
Siyasi bağlantılar göze çarpıyor
YDA’nın aynı zamanda AK Parti’den destek aldığı ileri sürülüyor. Şirket sahiplerinin kız kardeşinin, AKP kurucu üyesi olarak bilinen Ali İhsan Arslan’ın amcası ile evli olduğu biliniyor. Suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla 68 yıl hapse mahkûm edilen Ayhan Bora Kaplan’la bağlantılı şirkete de 550 milyon lira kredi verildiği öne sürülüyor.
Şimşek sessiz, kulisler hareketli
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bu iddialar karşısında sessiz kalması, Ankara kulislerinde “Arslan dokunulmaz mı?” sorularına yol açıyor.
‘Yeterli denetim yok’ tepkisi Meclis’te
Kamu bankalarındaki iddialar TBMM’de de gündem oldu. CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, kamu bankalarının denetlenmediğini vurgulayarak “Seçil Erzan vakasına benzer olaylar kamu bankalarında da yaşanıyor” dedi.
YDA’ya milyar liralık kolaylık
Bir diğer iddiaya göre, Halkbank 2019 yılında YDA’ya 250 milyon dolarlık kredi verdi. Döviz kurunun artmasıyla bu kredi TL’ye çevrilerek şirket lehine kolaylık sağlandı, ancak kamu zarara uğratıldı. Ayrıca İstanbul Finans Merkezi’ndeki Halkbank binasının inşaat işinin de YDA’ya verildiği, inşaat süresinin uzamasıyla birlikte 4 kez fiyat revize edilerek şirkete fazladan ödeme yapıldığı öne sürüldü.
Not: Türkiye Halk Bankası A.Ş. ve Genel Müdürü Osman Arslan, haberde yer alan iddiaları reddetmiş ve aşağıdaki “Cevap ve Düzeltme Metni”ni göndermiştir.
CEVAP VE DÜZELTME METNİ
Bankamız Türkiye Halk Bankası A.Ş. ve Bankamız Genel Müdürü aleyhine, 19/08/2025 tarihinde basılı, e-gazete ve internet haber sitenizde yayımlanan asılsız ve gerçek dışı yazılara ilişkin cevap ve düzeltme metnimizdir:
İnternet haber sitenizin 19/08/2025 tarihli “tarihli “Halkın bankası, akraba ve mafya kredileriyle gündemde” başlıklı haberinde asılsız, yalan ve gerçeğe aykırı haber yapılmıştır.
Söz konusu yazılarda yer alan iddia ve söylentiler, tamamen gerçeğe aykırı, Bankamızın ve Genel Müdürünün güven ve itibarını sarsıcı, kişilik haklarına saldığı ve iftira niteliğinde olduğu gibi kamuoyunu ve yatırımcıları yanıltıcı niteliktedir.
Bankamız resmi X hesabından 19/08/2025 tarihinde; “Bankamızın bazı şirketlerle kredi ilişkileri ve İstanbul Finans Merkezi binası ihalesine dair asılsız iddialar gündeme getirilmiştir. Bu haber de hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Haberde adı geçen şirketin Bankamızla çalışması, Genel Müdürümüzün göreve başlamasından çok önceye dayanmaktadır. Bankamız Genel Müdürünün göreve başladığı tarihten bu yana bahse konu firmanın kredilerinde herhangi bir limit artışı yapılmamıştır. Ayrıca kredi koşullarında da firmaya herhangi bir ayrıcalık tanınmamıştır. Bahse konu şirkete hiçbir zaman döviz kredisi kullandırılmamıştır. Dolayısıyla Bankamız nezdinde hiçbir zaman döviz kredisi olmayan firmanın, “döviz kredisinin ucuz TL krediye çevrilmesi” iddiası da mümkün değildir ve yalan mahiyettedir. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’ndeki Halkbank binası yapım işi, mevzuata uygun biçimde, çok sayıda katılımcının yer aldığı bir ihale ile ve Genel Müdürümüz göreve başlamadan önce sonuçlandırılmıştır. Ayrıca inşaat sürecinde, adı geçen firmaya fazladan ödeme yapıldığı iddiası da tamamen gerçek dışıdır. Haberde dile getirilen tüm iddialar mesnetsizdir. Bankamız ve Genel Müdürümüz hakkında bilinçli biçimde sürdürülen asılsız, mesnetsiz ve iftira mahiyetindeki yayınları en sert şekilde kınıyor; bu tür yalan haberlerin Bankacılık Kanunu 74. Madde, Türk Ceza Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca suç teşkil ettiğini, sorumluları hakkında tazminat talepleri ile birlikte gerekli tüm adli yollara başvurulacağını kamuoyunun bilgisine saygıyla sunuyoruz.”
Bankamız ve Bankamız Genel Müdürüne yönelik iddiaların herhangi bir gerçeklik payı bulunmamaktadır. Bu kapsamda; Bankamızın ve Bankamız Genel Müdürünün itibarını, şöhretini, kişilik haklarını ve marka değerini zedeleyici, gerçeğe aykırı, asılsız isnatlara ve yayınlara itibar edilmemesi gerektiği kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Türkiye Halk Bankası A.Ş.
ve
Osman ARSLAN
Vekili
Av. Seçil ŞAHİN