Limon fiyatlarında rekor artış tüketiciyi vurdu

Geçen yıl dalında 1 liraya satılan ürün bu sezon 20 lirayı buldu.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2025 09:51
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2025 09:51
https://haberdeger.com/

Adana’da limon hasadı başladı ancak üretim düşüklüğü ve rekolte kaybı fiyatlara sert şekilde yansıdı. Geçtiğimiz yıl bahçede 1 liraya alıcı bulan Mayer cinsi limon bu yıl 20 liradan, 5 liradan satılan Enterdonat cinsi ise 30-35 lira bandından satışa sunuluyor.

Don ve aşırı sıcaklar üretimi düşürdü Üreticiler, kış dönemindeki don olayları ile haziran ayındaki aşırı sıcakların meyve oluşumunu olumsuz etkilediğini belirtiyor. Bu nedenle rekolte ciddi oranda geriledi. 35 dönümlük arazide üretim yapan üretici Berkant Balım, “Normalde 100 tona yakın ürün alabiliyorduk ama bu yıl 24 ton çıktı. Geçen yıl 3 bin ton ihracat yaparken bu yıl bin tona ulaşabilirsek şanslı sayacağız” dedi.

Bahçede fiyatlar katlandı Balım, “Geçen yıl Mayer cinsi limon 1-2 TL’ye kadar düşmüştü, bahçede kalan olmuştu. Bu yıl ise 20-25 TL’den, Enterdonat cinsi 30-35 TL’den alıcı buluyor” ifadelerini kullandı. Avrupa ülkelerinden, özellikle Rusya ve Polonya’dan yoğun talep geldiği, fiyatların daha da artabileceği ancak işçilik ve gümrük maliyetlerinin üreticiyi zorladığı belirtildi.

İşçiler zorlu sezona başladı Hasat için bahçelere giren işçiler, türküler eşliğinde sezonu açtı. Ancak işçiler de verimin geçtiğimiz yıllara göre çok düşük olduğunu vurgulayarak, bu yılın oldukça zorlu geçeceğini dile getirdi.