Bakan Fidan, gündemi değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Al Jazeera’ya verdiği röportajda Suriye, SDG/PKK, Gazze, İsrail, İran ve Rusya-Ukrayna Savaşı başta olmak üzere bölgesel ve küresel gelişmelere ilişkin kritik değerlendirmelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2026 23:03
Haber Güncellenme Tarihi: 29.01.2026 23:03
https://haberdeger.com/

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar merkezli Al Jazeera kanalında yaptığı açıklamalarda, SDG’nin Suriye’deki PKK uzantısı olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik tehditlerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Bakan Fidan, “SDG esasen Suriye’deki PKK’nın bir uzantısıdır. PKK’nın Suriye, Irak, İran ve Türkiye’de dört kolu vardır”ifadelerini kullanarak, Suriye Kürtlerine adil davranılması gerektiğinin altını çizdi.

“İki ordu olmaz” vurgusu

Suriye’de egemen ve üniter devlet yapısının önemine dikkat çeken Fidan, “Egemen bir devlette iki ordu olmaz. Tek bir otoriteye bağlı tek bir ordu olmalı” dedi.

Gazze ve İsrail açıklaması

Türkiye’nin İsrail’le yaşadığı gerilime de değinen Fidan, “Bizim sorunumuz İsrail ile değil, İsrail’in Filistinlilere yönelik politikaları ve Gazze’de yaşanan soykırımadır”ifadelerini kullandı. Fidan, Gazze’ye insani yardım engellendiği sürece İsrail’le ticaretin yeniden başlamayacağını yineledi.

Uluslararası güç ve barış mesajı

İran’a yönelik olası bir İsrail müdahalesi hakkında konuşan Fidan, “Rejim değişikliği dış müdahaleyle olmaz. İran halkı saldırı anında liderlerinin etrafında birleşir”değerlendirmesinde bulundu.

Rusya-Ukrayna Savaşı’na da değinen Fidan, “Olası bir barış anlaşmasına her zamankinden daha yakınız” diyerek, Türkiye’nin ateşkes müzakerelerinde kilit rol oynadığını vurguladı.

Bölgesel dayanışma çağrısı

Bakan Fidan, bölge ülkelerine yönelik mesajında ise, “Hedefimiz bölgesel dayanışma platformu oluşturmak. Hegemonlara bağımlı olmadan kendi güvenliğimizi inşa etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

haberdeger.com Bağımsız • Yerli • Antiemperyalist