
Bakan Işıkhan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Dilovası’ndaki yangında hayatını kaybedenler için taziyelerini ileterek, soruşturmanın selameti için ilgili personelin açığa alındığını bildirdi. “Ne gerekiyorsa yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Çalışma hayatında dönüşüm ve önlemler
Teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme ile yeni meslek alanları ortaya çıkarken bazı geleneksel işler önemini kaybediyor.
Deprem bölgesindeki işveren ve çalışanlar için kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği ve TYP programlarıyla 40 milyar TL destek sağlandı.
Deprem sonrası 11 ilde sigortalı çalışan sayısı 2 milyona ulaştı; yapılandırma süreleri uzatıldı, prim borçları ertelendi.
Asgari ücret ve işçi hakları
2025 yılında 1,5 milyon iş yerine yaklaşık 41,6 milyar TL asgari ücret desteği verildi.
İşçi sendikalaşma oranı özel sektörde %14, kamu çalışanlarında %76,88’e yükseldi.
Mevzuata aykırı iş yerlerine 1,1 milyar TL ceza, eksik işçilik alacaklarına yaklaşık 954 milyon TL ödenmesi sağlandı.
Kayıt dışı istihdamla mücadelede 2,3 milyar TL idari ceza uygulandı, sosyal güvenlik kapsamı %99’a ulaştı.