Hakan Fidan Mekke Anlaşması'nı açıkladı: "Bu bir saldırı değil, savunma anlaşmasıdır"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Macaristan'da düzenlenen ortak basın toplantısında Mekke Anlaşması'na ilişkin açıklamalarda bulunarak anlaşmanın Meclis'e gönderilmesi için çalışmaların tamamlandığını duyurdu. Fidan, anlaşmanın bir savunma mutabakatı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, başka bir ülkenin toprağına askeri güç gönderip orada bir saldırı yapmayacak" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2026 14:37
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2026 14:47
https://haberdeger.com/

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Macaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Anita Orban ile ortak basın toplantısı düzenleyerek bölgesel ve uluslararası gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Açıklamalarının odağında yer alan Mekke Anlaşması'na dair tartışmalara netlik kazandıran Fidan, anlaşmanın mahiyetine ve işleyişine dair detayları paylaştı.

"Bir müttefikiniz saldırıya uğrarsa yanında olmanız gerekiyor"

Mekke Anlaşması'nın niteliği gereği bir saldırı paktı değil, tamamen savunma temelli bir iş birliği olduğunu belirten Bakan Fidan, Türkiye'nin dış politikadaki angajmanlarına açıklık getirdi. Anlaşmanın işleyiş mekanizmasını anlatan Fidan, şu ifadeleri kullandı: "Mekke Anlaşması bir savunma anlaşması. Bu anlaşmaya taraf olan ülke saldırıya uğradığı zaman siz savunması için yanında olursunuz. Türkiye, başka bir ülkenin toprağına askeri güç gönderip orada bir saldırı yapmayacak. Mekke savunma anlaşmasında ortaya konduğu gibi, bir müttefikiniz saldırıya uğrarsa onun yanında olmanız gerekiyor."

Anlaşmanın yasal onay süreci hakkında da bilgi veren Hakan Fidan, hazırlıkların son aşamaya geldiğini belirtti. Konuya ilişkin gerekli çalışmaların nihayete erdiğini kaydeden Fidan, "Anlaşmanın Meclis'e gönderilmesi için gerekli çalışmalar nihayete ermiş durumda. Dün Cumhurbaşkanımıza da nihai arzımızı bu konuda yaptık" diyerek metnin en kısa sürede Meclis'e sevk edileceğini bildirdi.

Karadeniz'de çatışma cephesi uyarısı

Toplantıda Rusya-Ukrayna Savaşı ve Karadeniz'deki güvenlik mimarisine de değinen Dışişleri Bakanı Fidan, bölgesel istikrarın korunması gerektiğinin altını çizdi. Karadeniz havzasında gerilimin tırmanmaması gerektiğine işaret eden Fidan, "Karadeniz'in yeni bir çatışma cephesine dönüşmesine asla izin vermememiz gerekiyor" diyerek diplomatik çözüm ve diyalog çağrısını yürüttü.

haberdeger.com

Bağımsız • Yerli • Antiemperyalist