Hakan Fidan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile El Alameyn’de görüştü

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır’a yaptığı resmi ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile bir araya geldi. Görüşmelerde ikili ilişkiler, bölgesel gelişmeler, Gazze’deki insani durum ve çok boyutlu iş birliği konuları ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2025 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2025 11:11
https://haberdeger.com/

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır’ın El Alameyn kentinde Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi tarafından kabul edildi. Resmi temasları kapsamında Mısır’a gelen Fidan, gün içerisinde mevkidaşı Bedir Abdulati ile de görüşecek. İki bakanın görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlemesi planlanıyor.

Arap Ligi Genel Sekreteri ile temas

Bakan Fidan’ın ziyaret programı kapsamında Arap Ligi Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile de bir araya gelmesi öngörülüyor. Görüşmelerin, ikili ilişkilerde yeni iş birliği alanları ve bölgesel gelişmeler üzerine yoğunlaşması bekleniyor.

Gündem: İkili ilişkilerden Gazze krizine

Diplomatik kaynaklara göre, Fidan-Sisi görüşmesinde Türkiye ile Mısır arasındaki çok boyutlu iş birliğinin geliştirilmesi, somut adımların atılması ve bölgesel meseleler masaya yatırılacak.

Gazze: Hamas ile İsrail arasında Mısır, Katar ve ABD arabuluculuğunda yürütülen ateşkes müzakerelerinin durumu değerlendirilecek. Gazze’deki saldırıların sona ermesi ve insani yardımların kesintisiz ulaştırılması konusundaki ortak çabalar ele alınacak. Fidan’ın, İsrail’in iki devletli çözümü zedeleyen ve Gazze’yi ilhaka yönelik adımlarının bölgesel barış için en büyük engel olduğunu vurgulaması bekleniyor.

Filistin Konferansı: 28-30 Temmuz’da New York’ta yapılan Filistin konulu Uluslararası Konferans’ın çıktıları değerlendirilecek.

Afrika ve Sahel: Libya, Sudan ve Somali başta olmak üzere Kuzey ve Doğu Afrika ile Sahel kuşağındaki gelişmeler ve iki ülkenin bölgesel istikrara katkı potansiyeli görüşülecek.

Hakan Fidan’ın Mısır temaslarının, hem ikili ilişkilerin güçlendirilmesine hem de Gazze başta olmak üzere bölgesel krizlere yönelik ortak adımların belirlenmesine zemin hazırlaması bekleniyor. Görüşmelerin sonuçlarına ilişkin açıklamaların gün içinde yapılması öngörülüyor.