
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Almanya ziyareti kapsamında Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği süreci ve bölgesel güvenlik konularını değerlendirdi. Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin AB’ye katılma iradesini açıkça ortaya koyduğunu ve artık sıranın Avrupa’da olduğunu vurguladı.
Bakan Fidan, Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili olarak tarafların barışa daha hazır olduğunu, bu sürecin Avrupa güvenliği için tarihi bir fırsat oluşturduğunu belirtti. Barış anlaşmalarının, tarafların birbirine saldırmayacağı sarih taahhütler içermesi gerektiğini ve bunun kalıcı istikrar sağlayabileceğini ifade etti.
Türkiye’nin, Avrupa ülkeleriyle savunma, güvenlik ve iş birliği alanlarında aktif bir rol üstlendiğini söyleyen Fidan, ABD ve Avrupa ile yeni iş birliği senaryolarını ele aldıklarını aktardı. Türkiye’nin çıkarlarının ihlal edilmesi durumunda tepki gösterildiğini ancak komşularla sürekli çatışma arayışında olunmadığını belirtti.
Fidan, AB sürecine ilişkin olarak şunları kaydetti: “Fasıllar açılmadan neyi yerine getirip getirmediğimize bakılamaz. Sayın Cumhurbaşkanımız, AB’ye üye olma irademizi açık şekilde ortaya koyuyor. Şimdi sıra AB’de.”
Bakan ayrıca Suriye’deki gelişmelere değinerek, Türkiye’den Suriye’ye geri dönenlerin sayısının yaklaşık 500 binolduğunu ve ekonomik fırsatların oluştuğunu söyledi. Fidan, bölgede en büyük riskin İsrail olduğunu ve taraflara güvenlik endişelerini ilettiklerini belirtti.
Türkiye’nin AB üyeliği ve bölgesel güvenlik konularındaki yaklaşımı, Hakan Fidan’ın açıklamalarıyla bir kez daha netlik kazanmış oldu.