
"Türkiye ile ilişkilerimiz her alanda özel"
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, başkent Tahran'da düzenlediği haftalık basın toplantısında güncel dış politika gelişmeleri ve bölgesel ilişkilere dair değerlendirmelerde bulundu. ABD'nin "ekonomik savaş" politikaları kapsamında ticari ortaklarına Tahran aleyhine baskı yaptığını ve medyayı bu süreçte araç olarak kullandığını ifade eden Bekayi, komşu ülkelerle ilişkilere dikkat çekti.
Medyada yer alan gerilim odaklı haberlerin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Bekayi, "İran'ın komşularıyla özellikle de Türkiye ile ilişkisi istenilen düzeydedir. İran ve Türkiye arasındaki ilişkiler her alanda özeldir. Birçok konuda özellikle İsrail rejiminin tahakküm kurma çabası konusunda ortak kaygılarımız ve bakış açımız mevcut. Diplomasi aygıtı, ABD'nin hedeflerine ulaşmasını engellemek için gayret gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Basın toplantısının devamında bölgesel başlıklara da değinen Sözcü Bekayi, Suudi Arabistan'daki boru hatlarına yönelik saldırılara ilişkin soruları yanıtlayarak, "İran'ın Yemen'deki meselelere müdahalesi yok. Bölge ülkelerine Yemen konusunda gerçekleri görmelerini tavsiye ediyoruz" dedi. ABD Başkanı Donald Trump'ın da gündeme getirdiği ve İran'ın yer altı nükleer tesisine ev sahipliği yaptığı iddia edilen Kazma Dağı çevresinde gizli bir faaliyet yürütülmediğini öne süren Bekayi, "Kazma Dağı'yla ilgili haberler, ABD'nin yürüttüğü psikolojik savaşın parçasıdır" şeklinde konuştu. Ayrıca Hürmüz Boğazı konusunda Körfez ülkelerinin katılımıyla yapılması planlanan Maskat toplantısının ertelenmesine değinen Bekayi, "Maskat toplantısının ertelenmesini Suudi Arabistan istedi" açıklamasında bulundu.
haberdeger.com
Bağımsız • Yerli • Antiemperyalist