Mehmet Fatih Kacır: Teknoloji girişimciliğini tam bağımsız Türkiye’nin anahtarı addediyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Antalya Teknokent Ar-Ge 4 Binası ve Girişim Ofisi Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada teknoloji girişimciliğinin Türkiye’nin kalkınma vizyonundaki kritik rolüne dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2026 20:25
Haber Güncellenme Tarihi: 14.02.2026 20:25
https://haberdeger.com/

235 milyon liralık destekle Ar-Ge 4 binası açıldı

Bakan Kacır, Bakanlık tarafından yaklaşık 235 milyon lira destekle hayata geçirilen Ar-Ge 4 binasının açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti.

Toplam 7 bin 200 metrekare kapalı alana sahip bina; Türk teknoloji girişimleri ve küresel firmalar için Ar-Ge merkezi olma hedefiyle kuruldu.

Kacır, teknoloji girişimciliğini “Türkiye Yüzyılı’nda tam bağımsız ve müreffeh Türkiye’nin anahtarı” olarak gördüklerini vurguladı.

Girişimler için 120 milyar liralık yatırım mobilize edildi

Son 23 yılda girişimcilik ekosistemini güçlendirmek için kapsamlı destek mekanizmaları oluşturduklarını ifade eden Kacır, şu bilgileri paylaştı:

4,6 milyar liralık kamu kaynağı fonların fonu ve eş finansman modelleriyle girişimlere yönlendirildi.

Bu finansman sayesinde 120 milyar liralık yatırım harekete geçirildi.

Ar-Ge ve teknopark teşviklerinden girişimlere bugüne kadar 18,5 milyar liranın üzerinde kaynak aktarıldı.

Bakan Kacır, TÜBİTAK BİGG programıyla 2 bin 600’den fazla teknoloji odaklı iş fikrinin girişime dönüştüğünü açıkladı.

Genç girişimcilerin teknoloji alanında öncü rol üstlendiğini belirten Kacır, DENEYAP Atölyeleri, Milli Teknoloji Hamlesi ve TEKNOFEST gibi projelerle gençlerin desteklendiğini söyledi.

2019 yılında Türkiye’de milyar dolar değerlemeyi aşmış teknoloji girişimi bulunmadığını hatırlatan Kacır, bugün 7 Turcorn’un küresel arenada faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Hedeflerinin:

2030’a kadar 100 bin teknoloji girişimi,

Toplam değeri 100 milyar doları aşan Turcorn ekosistemi oluşturmak olduğunu açıkladı.

Antalya Teknokent’in 250’ye yakın girişime ev sahipliği yaptığını belirten Kacır, şehrin turizm ve tarım potansiyelinin teknoloji üretimi açısından önemli avantaj sunduğunu söyledi.

haberdeger.com Bağımsız • Yerli • Antiemperyalist