MHP Genel Başkanı Bahçeli: "Siyasi partiler ve seçim sistemi yeniden düzenlenmeli"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP'deki ayrışma neticesinde kurulan YENİ Parti'ye başarı dilerken, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne uyum sağlanması amacıyla siyasi partiler ve seçim sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2026 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2026 11:25
https://haberdeger.com/

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, gündeme ilişkin Türkgün gazetesine değerlendirmelerde bulundu. CHP'de "mutlak butlan" kararıyla başlayan tartışmaların iç çatışmaya ve ayrışmaya dönüşmesini tasvip etmediklerini ifade eden Bahçeli, birliğin bozulmamasını istediklerini ve yer yer tecrübelerini paylaşıp tavsiyelerde bulunduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Ancak gelinen noktada Özgür Bey ve arkadaşları 'YENİ Parti'yi kurdular. Yargıtay kayıtlarına göre siyasi parti sayısını bir artırarak 190. parti oldular. CHP'nin bölünmesini tasvip etmesek de kendilerine ve partilerine başarılar diledik. Siyasette ahlaklı, ilkeli ve seviyeli, Türkiye ve Türk milleti için mücadele eden her Türkiye partisini şüphesiz ki kıymetli buluyoruz. Ayrıca CHP'ye siyasi patinaj yaptıran ve Türk kamuoyunu fazlasıyla meşgul eden yolsuzluk ve usulsüzlüklerin, parti içi çatışmanın da son bulmasını ve bu sürecin Türk siyasetinde ihtiyaç duyulan temiz siyasete ve arınmaya katkı sunmasını temenni ediyoruz."

"YENİ Parti'de güçlü kurumsallaşma henüz temin edilemedi"

Bahçeli, "'Terörsüz Türkiye' gibi Türkiye’nin en önemli meselesine bakışta bir ilkenin, kararlı bir duruşun, çözüm iradesine yönelik parti kurumsallığında ortak bir iradenin ortaya konulamaması, arzu ettiğimiz güçlü siyasi kurumsallaşmanın 'YENİ Parti'de henüz temin edilemediğini göstermiştir" dedi. Parlamenter Sistem'den Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne 2017'de geçildiğini hatırlatan Bahçeli, "Önümüzdeki süreçte sistemin ruhuna uygun, siyasi istikrarı ve demokratik gelişimi esas alan bir anlayışla siyasi partiler ve seçim sisteminin de yeniden düzenlenmesi gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

"Terörsüz Türkiye, kalkınma seferberliğine dönüşecektir"

Terörsüz Türkiye"nin güvenlikten ekonomiye uzanan yeni bir jeopolitik avantaj sağlayacağını belirten Bahçeli, terörün tasfiye edilmesiyle yatırımcı güveninin artacağını, üretim kapasitesinin güçleneceğini ve daha önce terörle anılan bölgelerde ekonomik ve sosyal hayatın canlanacağını kaydetti. Terörle mücadeleye ayrılan kaynakların eğitim, sağlık, tarım, teknoloji, istihdam ve altyapı yatırımlarına yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Bahçeli, şu görüşleri paylaştı: "Terörsüz Türkiye, yalnızca bugünün değil, yarının da meselesidir. Yıllar boyunca terörle mücadeleye ayrılmak zorunda kalınan devasa kaynakları artık çocuklarımıza okul, yaşlılarımıza hastane ve bakım hizmeti, çiftçimize sulama kanalı, tarımsal destek, kırsal kalkınma, gençlerimize teknoloji merkezi, üniversite yatırımı, gençlik projesi, kadınlarımıza istihdam ve sosyal refah, esnafımıza kredi, sanayicimize yatırım, şehirlerimize altyapı, köylerimize yol, meralarımıza ıslah, tarlalarımıza bereket olarak döndürmeliyiz. Terörü milletimizin gündeminden geri dönülmemek üzere çıkarmak, güvenlik mecburiyetiyle tüketilen imkanları kalkınma seferberliğine dönüştürmek 'Terörsüz Türkiye' ile vücut bulacaktır."

Terörsüz Türkiye'nin gençlere bırakılacak en büyük miras olduğunu söyleyen Bahçeli, "Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına yön verecek en önemli toplumsal güç, hiç şüphesiz gençlerimizdir. Terörün gölgesinde büyüyen nesiller ile güven, huzur ve istikrar içerisinde yetişen nesiller arasında hem psikolojik hem de sosyolojik açıdan ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle 'Terörsüz Türkiye', yalnızca bugünün güvenlik meselesi değil, geleceğin insan kaynağına, toplumsal düzenine ve kalkınma hedeflerine yapılan en önemli yatırımdır. Hatırlatmak isterim ki, bugün 40'lı yaşlarına gelmiş vatandaşlarımız gençliğinde terörsüz bir dönem görmemiştir. 'Terörsüz Türkiye' hedefine ulaştığımızda ise bundan sonraki nesiller terörün karanlık ve kirli yüzüyle muhatap olmayacak, aynı kaygıları taşımayacak, parlak bir istikbale yürüyecektir" dedi.

Kardeşlik iklimini zehirlemeye çalışanlara ve provokasyonlarla siyasi rant peşinde olanlara uyarıda bulunan Bahçeli sözlerini şöyle tamamladı: "Herkesi, Hünkarımız Hacı Bektaş-ı Veli düsturunca eline, beline ve diline sahip olmaya davet ediyorum. En büyük güç, farklılıkları vahdete dönüştürebilmededir. Kardeşliği zaafa uğratan, fitneyi ve ayrışmayı siyasetin aracı haline getiren hiçbir yaklaşım karşılıksız kalmaz, milletimizin ferasetinden de kaçmaz. Kimin ortak akla ve kardeşliğe, kimin ayrıştırmaya hizmet ettiğini görür. Günü geldiğinde yapılan şovlara değil, niyete ve neticeye bakar, hesabı da sandıkta sorar. Ayrıca tek derdi MHP hazımsızlığı olan mahfillerin, içinde bulunduğu şizofrenik durumdan bir an evvel kurtulmaları ülkemizin, milletimizin, hatta kendilerinin de hayrına olacaktır. Türkiye, terörü ve terörizmi bütün unsurlarıyla ülkemizin gündeminden kalıcı bir şekilde çıkarma aşamasındadır. Bu önemli bir fırsat ve kazanımdır, heba edilmeyecektir. Önümüzdeki dönemde, silahsız ve terörsüz Türkiye'de siyaset ve demokratik kurumlar öne çıkacak, toplumsal mutabakat milli birlikle buluşacak ve güçlenecektir."

haberdeger.com

Bağımsız • Yerli • Antiemperyalist