
EES ile Schengen'de dijital ve biyometrik dönem
Avrupa Birliği (AB) tarafından hayata geçirilen ve AB vatandaşı olmayan yolcuların Schengen Bölgesi’ne giriş-çıkış işlemlerini dijitalleştiren Giriş-Çıkış Sistemi (EES) uygulamasında yeni bir aşamaya geçildi. Sınır güvenliğini artırmayı ve geçişleri modernleştirmeyi amaçlayan sistem kapsamında, yolcuların pasaport bilgilerinin yanı sıra yüz görüntüleri ve parmak izleri gibi biyometrik verileri kayıt altına alınıyor.
Sistem, Schengen Bölgesi genelinde kademeli bir şekilde devreye sokulmuştu. Yoğun sınır kapılarında yaşanabilecek aksaklıkların önüne geçmek amacıyla yaz aylarında tanınan geçici esneklik ve veri toplama işlemlerinin askıya alınmasına imkan tanıyan düzenleme, 6 Eylül itibarıyla tamamen yürürlükten kalktı.
Havayollarından yolculara kritik uyarı
Yaz esnekliğinin sona ermesi ve tüm yolcular için biyometrik kayıt zorunluluğunun eksiksiz uygulanmaya başlanması, Avrupa havalimanlarındaki pasaport ve güvenlik kontrol noktalarında uzun kuyrukların oluşmasına yol açabileceği endişesini beraberinde getirdi.
Konuya ilişkin resmi internet sitesi üzerinden bir duyuru yayımlayan AJet başta olmak üzere havayolu şirketleri, seyahat edecek yolcuları uyardı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Avrupa havalimanlarında uygulamaya alınan yeni giriş/çıkış sistemleri nedeniyle pasaport ve güvenlik kontrol süreçlerinde yoğunluk yaşanabilmektedir. Uçuş işlemlerinizin aksamaması adına, havalimanında uçuş saatinizden en az 3 saat önce hazır bulunmanızı rica ederiz."
haberdeger.com
Bağımsız • Yerli • Antiemperyalist