
"Tahran'ın teslim olması gerekiyor"
Fox News muhabiri Trey Yingst’e mülakat veren ABD Başkanı Donald Trump, İran ile süregelen gerilime dair dikkat çekici bilgiler paylaştı. İran Devrim Muhafızları Ordusu ile gizli iletişim kanalları olduğunu açıklayan Trump, Tahran yönetiminin "teslim olması gerektiğini" savundu. Süreçle ilgili aceleci olmadığını belirten Trump, ABD'nin uyguladığı deniz ablukasının İran üzerinde ciddi bir "ekonomik baskı" oluşturduğunu ve İran'ın bu süreçte "blöf yaptığını" öne sürdü. Trump ayrıca, İran'da kullanılan mühimmatın stoklarının küçük bir kısmı olduğunu belirterek, ellerinde halen ciddi miktarda silah bulunduğunu vurguladı. Eski Başkan Joe Biden'ı ise gelişmiş sistemleri Ukrayna'ya gönderdiği için eleştirdi.
İsrail seçimleri
İsrail'de ekim ayında yapılması planlanan seçimlere değinen Trump, "Benim İsrail seçimlerinin dışında kalmam en uygunu olur ancak birini destekleyebilirim." dedi. Hamas ile farklı kanallar üzerinden iletişimde olduklarını ifade eden Trump, örgütün "silah bırakacağını" iddia ederek İsrail'e "Gazze'ye saldırı düzenlememesi" yönünde çağrıda bulundu.
Hürmüz Boğazı'nda tıkanan mutabakat
Hürmüz Boğazı'ndaki krizin geçmişi 14 Haziran'da Pakistan arabuluculuğunda varılan mutabakata dayanıyor. ABD'nin dondurulmuş İran varlıklarını serbest bırakması, karşılığında ise İran'ın boğazı 60 gün boyunca ücretsiz geçişe açması planlanmıştı.
Ancak ABD'nin dondurulan varlıkları serbest bırakmak yerine Umman kara sularından geçen alternatif bir rota belirlemesi, anlaşmanın ihlali olarak değerlendirildi. Bu gelişme üzerine İran'ın boğazdan geçişleri kısıtlaması ve izinsiz geçmeye çalışan gemilere müdahale etmesiyle 8 Temmuz'da başlayan şiddetli çatışmalar yaşandı. İki hafta süren çatışmaların ardından İran, güvenli geçiş koridorlarının belirlenmesi için Umman ile yeni bir müzakere sürecine girmiş durumda.
haberdeger.com
Bağımsız • Yerli • Antiemperyalist