Kuzey Yarımküre’de ‘H3N2’ alarmı: Grip vakaları katlandı, okullar kapandı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), haziran ayında ortaya çıkan yeni “H3N2” grip türünün Kuzey Yarımküre’de hızla yayıldığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2025 10:10
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2025 10:10
https://haberdeger.com/

Birleşik Krallık, Kanada ve Japonya’da vaka sayıları rekor seviyelere çıkarken, bazı bölgelerde okullar geçici olarak kapatıldı. Uzmanlar, virüsün influenza A grubuna ait olduğunu ve kış aylarında ciddi bir halk sağlığı riski oluşturabileceğini belirtti.

DSÖ: Yeni H3N2 türü hızla yayılıyor

DSÖ Solunum Yolu Tehditleri Birimi Başkanı Dr. Wenqing Zhang, haziran ayında tespit edilen yeni H3N2 varyantının “çok hızlı yayıldığını ve bazı ülkelerde baskın hale geldiğini” bildirdi. Zhang, “Küresel ölçekte grip aktivitesi mevsimsel ortalamanın üzerine çıktı. Özellikle Kuzey Yarımküre ülkelerinde sağlık sistemleri yoğun baskı altında” uyarısında bulundu.

Birleşik Krallık ve Kanada’da vaka patlaması

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi (NHS) Başkanı James Mackey, grip vakalarının geçen yıla göre üç katına çıktığını açıkladı. Mackey, “Sağlık sistemimiz zaten kış yoğunluğuna hazırlanıyordu, ancak bu kadar erken ve hızlı bir artış beklemiyorduk. Bu kış zorlu geçecek” dedi.

Benzer bir artışın Kanada’da da gözlendiği, ülkenin doğu eyaletlerinde hastanelerin kapasite sınırına ulaştığı bildirildi.

Japonya’da altı kat artış: 2.300 okulda eğitime ara

Japonya Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülke genelinde grip vakaları geçen yıla kıyasla altı kat arttı. Tokyo’da vaka sayısındaki hızlı artış nedeniyle 2.300’den fazla okul ve kreşin kısmen kapatıldığı açıklandı. Yetkililer, öğrencilerde görülen yüksek ateş, öksürük ve halsizlik gibi semptomların H3N2 kaynaklı olduğuna dikkat çekti.

ABD’de veri krizi: CDC veri paylaşamıyor

ABD’de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), hükümetin kapanması nedeniyle 26 Eylül’den bu yana ulusal grip verilerini yayımlayamıyor. Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Prof. Dr. William Schaffner, bu durumun “ulusal izleme kapasitesini zayıflattığını” belirterek, “Eyalet ve üniversite laboratuvarları devreye giriyor ama önceki yıllardaki kadar hızlı analiz yapılamayacak” dedi.

Schaffner ayrıca, “Aşı tam olarak yeni H3N2 ile eşleşmese bile, hastaneye yatışları ve yoğun bakım ihtiyacını ciddi şekilde azaltıyor. Aşılanmak hâlâ en etkili koruma yöntemi” uyarısında bulundu.

Uzmanlardan kış öncesi uyarı

Uzmanlar, H3N2’nin influenza A grubuna dahil olduğunu ve yaşlılar, kronik hastalar ile çocuklar için yüksek risk oluşturduğunu vurguladı. Kuzey Yarımküre’deki ülkelerin kışa girerken sağlık sistemlerinde alarm seviyesini artırdığı, grip aşısı kampanyalarının hızlandırıldığı bildirildi.

DSÖ yetkilileri, “pandemi boyutunda bir tehdit olmasa da ciddi bir bölgesel salgın riski” bulunduğuna dikkat çekerek, halkı hijyen, maske ve aşı önlemlerine riayet etmeye çağırdı.