
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, hazırlanan kanun taslağının temel amacının toplumdaki tütün kullanma talebini düşürmek olduğunu vurguladı.
Tütün ürünlerinde "görünürlük" kısıtlanıyor
Bakan Memişoğlu, yeni düzenlemenin temel felsefesini "Sigara ve tütünün görünür olmasını istemiyoruz. Yasaklamayacağız ancak görünür olmasını engelleyeceğiz" sözleriyle açıkladı. Bu strateji doğrultusunda satış noktalarında tütün ürünlerinin teşhir biçimlerinin sınırlandırılması ve ürünlerin çocukların ve gençlerin dikkatini çekmeyecek şekilde konumlandırılması hedefleniyor.
18 yaş altına satışta denetimler sıkılaşıyor
Taslakta, mevcut yasaklara rağmen 18 yaşından küçüklere yapılan satışların önlenmesi için denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi öngörülüyor. Satış noktalarına yönelik kontrollerin artırılması ve ihlal durumunda uygulanacak yaptırımların yeniden düzenlenmesi planlanıyor.
Kapalı alan tanımına netlik getiriliyor
Düzenlemenin önemli bir başlığını da işletmelerdeki sigara içme alanlarına yönelik belirsizliklerin giderilmesi oluşturuyor. İşletmelerin "açık" veya "kapalı" alan tanımlarındaki muğlaklıkları ortadan kaldırmayı amaçlayan Bakanlık; camekanlı alanlar, tenteli bölümler ve teraslar gibi tartışmaya açık alanlar için net kriterler getirmeyi hedefliyor.
"Birkaç ay içinde netleşecek"
İlgili kurumlar, milletvekilleri ve Cumhurbaşkanlığı ile koordineli şekilde yürütülen taslak çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirten Bakan Memişoğlu, "Şu anda tartışılıyor, bazı değişiklikler olabilir. Bizim bir taslak metnimiz var. İnşallah birkaç ay içinde tekamül hale gelmiş olacak" açıklamasında bulundu. Bakanlık, bu yasal adımlarla birlikte toplumun tütün ürünü kullanma isteğini ve talebini kademeli olarak azaltmayı amaçlıyor.
haberdeger.com
Bağımsız • Yerli • Antiemperyalist