Kartalkaya faciasında soruşturma genişliyor
78 kişinin hayatını kaybettiği facia sonrası soruşturma genişliyor
Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 21 Ocak’ta meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybettiği, 133 kişinin ise yaralandığı otel yangınıyla ilgili adli süreç devam ediyor. Grand Kartal Otel’deki yangın sonrası başlatılan soruşturma kapsamında şimdiye kadar birçok kamu görevlisi ve özel sektör temsilcisi hakkında dava açılmıştı.
Soruşturma kapsamında son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, olay tarihinde görevde olan Eski Başmüfettiş Cemal Can Ayanoğlu için soruşturma izni verdi. Bu karar, daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın üç kontrolör hakkında verdiği soruşturma izninin ardından geldi.
İddianamede 32 sanık, 1998’er yıla kadar hapisle yargılanıyor
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede otelin sahipleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 32 kişi hakkında çeşitli suçlamalar yöneltildi. Otel sahipleri Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz ve yöneticilerle birlikte Bolu Belediye Başkan Yardımcısı, itfaiye yetkilileri ve teknik personel de sanıklar arasında yer aldı.
Sanıklar hakkında “olası kastla öldürme” ve “olası kastla kasten yaralama” suçlamalarıyla 78’er kez olmak üzere toplamda 1998 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Diğer bazı sanıklar için ise “bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.
İlk duruşma 10 gün sürdü, tutuklamalar ve tahliyeler kararlaştırıldı
7 Temmuz’da Bolu Sosyal Bilimler Lisesi’nin spor salonunda başlayan ilk duruşma, 10 gün sürdü. Sanıklar, müştekiler ve tanıkların dinlendiği duruşmada bazı sanıklar için tutuklama ve adli kontrol kararları verildi.
Otelin kahvaltı aşçısının yardımcısı Faysal Yaver yurtdışı yasağı şartıyla tahliye edilirken, denetim yapan itfaiye eri İrfan Acar tutuklandı. Bazı sanıklar için ev hapsi tedbiri devam ettirildi. Duruşma, 22 Eylül tarihine ertelendi.
Bakanlıklar peş peşe soruşturma izinleri verdi
İlk duruşma sürerken Kültür ve Turizm Bakanlığı, otelin denetiminden sorumlu Kontrolörler Kurulu Başkanvekili Levent Kırcan ile denetimi gerçekleştiren Barış Başayvaz ve Abdülkadir Eren hakkında soruşturma izni vermişti.
4 Ağustos itibarıyla ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da eski Başmüfettiş Cemal Can Ayanoğlu için soruşturma izni vererek, soruşturma sürecinin kamusal boyutunu derinleştirmiş oldu.
Soruşturma kapsamı genişliyor
Kartalkaya’daki facianın ardından başlayan adli süreçte kamu görevlileri, otel çalışanları, şirket yöneticileri, denetim firmaları ve teknik personel dahil olmak üzere birçok kişi hakkında adli işlemler başlatıldı. Bakanlıkların verdiği soruşturma izinleri, kamu sorumluluğunun da yargı önünde değerlendirilmesini gündeme getiriyor.