SON DAKİKA

HARİKA ve UNUTULMAZ MAÇLAR UEFA, FIFA’ya karşı (mı?)

Yazının Giriş Tarihi: 08.07.2026 21:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.07.2026 21:51

Harika, özellikle maçların ikinci devrelerinde seyir zevki yüksek, unutulmaz maçlar kayda geçti.

Hüzünlerin ve sevinçlerin gözyaşları birbirine karıştı.

Trajik, dramatik vedalar yaşandı.

“Kürekler çekildi,” danslar edildi.

Turnuvanın en güzel zaman dilimi oldu Son 16 turu.

Favorilerden Brezilya gibi gidenler oldu. Diğer favoriler maçları kazanırken çok zorlandı.

Neymarlı Brezilya, Ronaldolu Portekiz ve çok hak etmesine rağmen Salahlı Mısır eve döndü.

Yaklaşık bir düzine teknik direktör istifa etti ya da görevden ayrıldı.

Yeni nesil ve genç teknik direktörler başarılı oldu, yorgunlar eski hikâyeleri karıştırmaya başladı.

Bir tek bizim Montella görevinde kaldı. Bir tek bizim TFF ve onun başkanı başarısızlık primi (16 milyon lira) dağıttı herhalde.

FIFA ile UEFA arasında soğuk savaş başladı.

Somalili Hakem Omar Artan, ABD’ye giriş izni alamamış, FIFA sessiz kalmıştı. UEFA, Omar Artan’a UEFA Süper Kupa/PSG-Aston Villa maçına görevlendirerek tepkisini göstermişti.

ABD’li futbolcu Balogun, Bosna-Hersek maçında kırmızı kart görmüştü. Dolayısıyla Belçika maçında oynamayacaktı ancak Trump işe müdahil olmuş ve FIFA’dan inceleme istemişti. FIFA’nın çok saygın başkanı bunu kabul etmiş ve sonuçta Balogun’un cezası bir yıl ertelenmişti.

Belçika’nın itirazı fayda vermedi, UEFA bu kararı çok sert bir dille eleştirdi.

4 Temmuz

HİKÂYEDEN ROMANA

Kanada-Fas: 0-3

2022’de büyük bir hikâye yazmıştı Fas, yarı final oynamıştı. Kuzey Afrikalı bu turnuvaya da çok hazır gelmiş, Katar hikâyesini romana çevirmeye karar vermiş.

Ev sahiplerinden Kanada karşısında maça tutuk başladı Fas. İki kurtarışla Bono takımını oyunda tuttu. Ancak bir de talihsizlik; yeni Bayernli Saibari sakatlandı, yerine Süfyan Rahimi oyuna girdi, çok da iyi oynadı. Maçın son golünü de attı.

Maçın yıldızı 2 golü atan İzzeddin Unahi oldu.

Ev sahiplerinden ilk fireyi veren Kanada oldu. Aslında iyi bir turnuva geçiren Kanada’da teknik direktör Marsch’ın görevinde kalıp kalmayacağı merak konusu oldu.

5 Temmuz

AYNI BE YA...

Paraguay-Fransa: 0-1

Paraguay aynıydı; sağlam savunma... Alan ve adam markajı... Bir tane sıkıştırırsak ne âlâ... Değilse beraberlik ve seri penaltılar.

Buna karşın Fransa’nın planı çalışmadı. Mbappe, Dembele ve Olise fazlasıyla etkisiz kaldı. Oyuna ikinci devre giren Desire Doue, bireysel çabasıyla ortalığı karıştırdı, 70’te bir penaltı aldı. Mbappe, net bir vuruşla golü attı.

Paraguay, Almanya kadar olmasa da kalan bölümde Horozları zorladı fakat bu defa gol atamayınca veda etti.

İngiliz Rio Ferdinand, iki binlerin başında Galatasaray için “sinir bozucu bir oyunları var” demişti. O tespite katılmak mümkün değildi ancak Paraguay’ın gerçekten sinir bozucu oyunu vardı ve Fransa’yı da bozdular. Fransızlar, ilk devre isabetli şut atamadı.

Paraguaylılar “bel altı” oyunda da oldukça ustaydılar. Oyun sonlara doğru fazlasıyla çirkinleşti. Maç sonu röportajında Mbappe, “Nasıl bir maç oynayacağımızı biliyorduk. Gerekirse ellerimizi kirletiriz. Çirkin futbol da oynayabiliriz. Sahaya smokinlerle çıkacağımızı düşündüler ancak biz mücadele etmeye hazırdık” dedi.

Paraguay için yol ancak buraya kadarmış.

Didier Deschamps, 1998’de futbolcu olarak Kupa’yı kazanmıştı. 2012’de Fransa’nın başına geçti ve günümüze kadar Fransa, Dünya Kupası turnuvalarında en çok gol atan (54) takım oldu. Deschamps, Kupa’yı iki kez kazanan teknik direktör olarak ayrılmak istiyor. Göreceğiz.

KIYAMET ALAMETİ

Brezilya-Norveç: 1-2

Dakika 22... Brezilya yüzde 30 topla oynarken Norveç yüzde 60’ı geçmişti. Böyle bir Brezilya gerçekten kıyamet alameti. Evet, 1974 Dünya Kupası’nı saymazsak tarihin en kötü Brezilya’sı denebilir.

“Tiki taka” yoksa ve Fransa gibi hızlı oynayamıyor ve Mbappe gibi golcün yoksa santrforsuz oyunun sonu bu işte. Haaland, maçta 80 dakika yokları oynadı. Gelen ilk topu harika bir kafa vuruşuyla filelere gönderdi. Ardından bir gol daha. Norveç Haaland ile kazandı. Kazanmayı da hak eden takımdı Vikingler.

Haaland’dan sonra maça damga vuran adam Norveç kalecisi Nyland oldu. Son dakika penaltısında Nyland, Neymar’ı bozmak istedi fakat Neymar şahane bir penaltı ile kalecinin karizmasını çizdi.

Yaklaşık 3 yıldır, devir, yeni nesil teknik direktörlerin, genç hocaların zamanı diyorum. Dinlemeyenler kaybediyor.

BELLİNGHAM SAHNEDE

6 Temmuz

Meksika-İngiltere: 2-3

Meksika çok istedi, çok sıkıştırdı. Hele Quansah’ın kırmızı kartından sonra İngiltere’yi ceza sahasına hapsetti. Bunlar yeterli olmayınca “bel altılar” da devreye girdi.

Ancak Bellingham (2) ve Harry Kane (P) ile skoru alan İngiltere, çok bunalmasına rağmen devam dedi.

Evet, santrforu olan kazandı.

NÖBETÇİ GOLCÜ

Portekiz-İspanya: 0-1

Portekiz inanılmaz başladı, belki de turnuvadaki en iyi maçını oynadı. Buna İspanyol yıldızlar Yamal ve Pedri’de katkı verdi. Gizli santrfor Oyarzabal biri çok net iki fırsatı harcayınca maç 0-0’a kilitlendi.

Benim “nöbetçi golcü” dediğim Merino oyuna girdi ve 90+1’de Matadorlara turu getiren o güzel golü attı.

Ronaldo gözyaşlarıyla veda etti, belki de bir devir kapandı.

CEZAYI BELÇİKA KESTİ

7 Temmuz

ABD-Belçika: 1-4

Balogun krizi vardı. Kırmızı kart gören oyuncunun cezası, Trump’ın araya girmesiyle FIFA tarafından bir yıl süreyle ertelendi. Belçika itiraz etti, Trump, o çok saygın adama,Infantino’ya teşekkür etti.

Peki dedi Belçika, maça fırtına gibi başladı, De Ketelaere rüzgârı esti. Oyuncu 2 gol attı. Malik Tilman ile 1-1’i bulan ABD, gerisini getiremedi. Hans Vaneken ve Lukaku golleri ile Belçika farklı kazandı.

Birilerinin hesabı, planı olsa da meşin yuvarlağa söz geçmedi, hak yerini buldu.

MISIR’IN GÖZYAŞLARI; MESSİ’NİN GÖZYAŞLARI

Arjantin-Mısır: 3-2

Maç sıkı başladı. Messi yine penaltı kaçırdı. Mısır, Yasser İbrahim (15’) ile önce 1-0, ardından harika bir oyun neticesinde Mostafa Ziko ile 2-0 öne geçti.

Kaleci Mostafa Shobeir de kalesinde devleşti, bir de penaltı kurtarırken kalesini gole kapattı.

Dakika 75 oldu ve eksik Arjantin için veda zamanı gelmişti sanki. Eksikti Arjantin, Messi oyunda yoktu.

Ben, amiyane tabirle Messi’ye “giydirme” hazırlıkları yaparken Kral şahane bir asist yaptı, Romero Arjantin’i umutlandıran golü attı. Ardından karambolde top Messi’yi buldu, skor bir anda 2-2 oldu.

Maç uzatmalara gidecek iken Lautaro Martinez’in harika asistinde Enzo Fernandez çeyrek final dedi.

Mısır için trajik bir veda oldu. Gözyaşları sahada sel oldu.

Arjantin son anda döndü, Messi gözyaşlarına boğuldu.

Hakem için çok talihsiz bir maç oldu... Muhtemelen Mısırlılar Letexier’i hiç unutmayacak.

İsviçre-Kolombiya: 0-0 (4-3)

Başa baş bir oyunun sonucunu penaltılar belirledi, Granit Xhaka ve arkadaşları sevinirken turnuvalardaki istikrarını ve devamlılığını bir kez daha gösterdi İsviçre.

İyi bir performans gösteren Kolombiya hiç yenilmedi lakin eve dönmek zorunda kaldı. Davinson Sanchez ve arkadaşları dramatik vedacılardan biri oldu.

Çeyrek final eşleşmeleri;

Fransa-Fas

İspanya-Belçika

Norveç-İngiltere

Arjantin-İsviçre şeklinde oldu.

Aslında pek de iyi bir turnuva geçirmediği düşünülen Avrupa, son sekiz takım arasında altı takımla yer almayı başardı.

Turnuvanın iki iyi takımı; Fransa ve İspanya muhtemelen yarı finale kalır.

Norveç-İngiltere maçında Kane’ne karşı büyük ihtimalle Haaland kazanır.

Arjantin yine çok zorlansa da kazanır gibi. Messi yarı final oynar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.