SON DAKİKA

Varlık barışını içeren kanun teklifinin ilk 5 maddesi TBMM'de kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"nin ilk 5 maddesi yasalaştı.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2026 10:31
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2026 10:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://haberdeger.com/
Varlık barışını içeren kanun teklifinin ilk 5 maddesi TBMM'de kabul edildi

Meclis Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, ekonomi gündemine dair kritik maddeler oylandı. Kabul edilen düzenlemelerle birlikte, özellikle yurt dışı kaynaklı varlıkların Türkiye’ye kazandırılması ve teknogirişim şirketlerine yönelik vergi istisnaları netleşti.

Yurt dışı kazançlarına 20 yıl boyunca vergi muafiyeti

Düzenlemenin en dikkat çeken maddesine göre, Türkiye’ye yerleşen kişilerin yurt dışında elde ettikleri kazançlar için geniş kapsamlı bir istisna getirildi. Türkiye'de yerleşmiş sayılmadan önceki son 3 takvim yılında ülkede ikametgahı ve vergi mükellefiyeti bulunmayan kişilerin, Türkiye dışındaki kazançları 20 yıl boyunca gelir vergisinden muaf tutulacak. Bu kazançlar için yıllık beyanname verilmeyeceği gibi, istisna kapsamındaki gelirler diğer beyannamelere de dahil edilmeyecek.

Vergi borçlarında 72 aya kadar taksit imkanı

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle, ödeme zorluğu çeken borçlulara kolaylık sağlandı. Borcun vadesinde ödenememesi durumunda, 72 ayı geçmemek üzere faiz alınarak tecil yapılabilecek. Düzenleme kapsamında; toplam borcu 1 milyon lirayı aşmayan borçlulardan teminat şartı aranmayacak. Bu tutarın üzerindeki borçlar için ise teminat oranı, 1 milyon lirayı aşan kısmın yarısı olarak belirlendi.

Teknogirişim personeline hisse senedi teşviki

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere uyan teknogirişim şirketleri için de vergi düzenlemesine gidildi. Şirket çalışanlarına bedelsiz veya indirimli olarak verilen pay senetlerine yönelik gelir vergisi istisnasında üst sınır, ilgili yıldaki brüt ücretin iki katına çıkarıldı. Böylece yüksek teknoloji alanında çalışan personelin desteklenmesi hedefleniyor. Teklifin ilk 5 maddesinin kabulünün ardından, Türkiye ile OECD arasındaki mutabakat zaptının yenilenmesine ilişkin protokol de onaylanarak kabul edildi. TBMM Genel Kurulu, çalışmalarına devam etmek üzere 20 Mayıs Çarşamba gününe kadar kapandı.

haberdeger.com

Bağımsız • Yerli • Antiemperyalist

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.