SON DAKİKA

Trump: İran ile Savaş Ara Seçimlerin Ardından Derhal Sona Erecek

ABD Başkanı Donald Trump, Washington ile Tahran arasında yedinci ayına giren askeri çatışmanın kasım ayındaki ABD Kongre ara seçimlerinin hemen ardından sona ereceğini öne sürdü.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2026 11:08
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2026 11:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://haberdeger.com/
Trump: İran ile Savaş Ara Seçimlerin Ardından Derhal Sona Erecek

Teksas'ın Dallas kentinde düzenlenen Cumhuriyetçi Parti kongresine katılmak üzere yola çıkmadan önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, İran yönetiminin Amerikan seçim sonuçlarını etkilemek için çaresiz bir çaba içinde olduğunu ve artık askeri ile ekonomik baskılara daha fazla dayanamayacağını savundu.

Seçim Hesapları ve Müzakere İhtimali

Kasım ayında yapılacak ara seçimlerin önemine değinen Trump, Tahran’ın Washington’da nükleer silaha giden yolu açacak daha zayıf bir siyasi yapı umudu taşıdığını iddia etti. Tahran yönetiminin Amerikan kamuoyunun savaş yorgunluğundan ve hayat pahalılığından faydalanmak istediğini belirten ABD Başkanı, çatışmaların seçim biter bitmez duracağını söyledi. Trump, "Seçimden hemen sonra bu savaşın sona ereceğini düşünüyorum çünkü artık dayanamayacak durumdalar" ifadelerini kullandı.

İran ile doğrudan masaya oturup oturmayacaklarına yönelik soruya ise temkinli yaklaşan Trump, şu aşamada Tahran ile bir diplomasi trafiği yürütmediklerini kaydetti. Diplomatik bir temasın imkânsız olmadığını ancak hükümetin önceliği konumunda bulunmadığını belirten Trump, masada sadece nükleer meselenin değil, çok daha geniş kapsamlı stratejik başlıkların yer alacağını vurguladı.

Hürmüz Boğazı'nda Tırmanan Gerilim ve Petrol Şoku

Trump’ın açıklamaları, Hürmüz Boğazı çevresinde askeri hareketliliğin tehlikeli bir boyuta ulaştığı bir dönemde geldi. ABD güçlerinin bölgede İran’a ait petrol tankerlerini hedef aldığını teyit eden Trump, Amerikan donanmasına yönelik füze saldırılarına sert karşılık verildiğini belirtti. ABD operasyonları kapsamında çok sayıda tankerin etkisiz hale getirildiğini bildiren Trump, saldırıların artarak devam edeceği uyarısında bulundu.

Çatışmaların stratejik su yolundaki deniz taşımacılığını sekteye uğratması, küresel enerji piyasalarında da derin bir sarsıntıya yol açtı. Yaşanan tırmanışla birlikte Brent ham petrolünün varil fiyatı temmuz ayından bu yana ilk kez 100 dolar sınırını aştı. Artan enerji maliyetlerinin Amerikan tüketicisine yansıdığı yönündeki eleştirilere yanıt veren Trump, savaşın bitmesiyle birlikte petrol fiyatlarının hızla gerileyeceğini ve piyasaların rahatlayacağını savundu.

Pickaxe Mountain Tehdidi Masada

ABD yönetiminin Tahran üzerindeki baskısı yalnızca deniz operasyonlarıyla sınırlı kalmıyor. Trump, İran'ın Natanz tesisi yakınlarında dağ altına derinlemesine inşa edilen ve Kazma Dağı olarak bilinen yüksek güvenlikli yeraltı nükleer tesisine yönelik askeri operasyon ihtimalini de bir kez daha gündeme taşıdı. Söz konusu kompleksin istihbarat birimleri tarafından anlık olarak izlendiğini ifade eden Trump, şüpheli bir hareketlilik tespit edilmesi halinde hedefin vurulabileceği mesajını verdi.

Yedinci ayını dolduran çatışmalar, artan yaşam maliyetleri ve enerji fiyatları nedeniyle içeride kamuoyu desteğinde gerileme yaşayan Trump yönetimi için ara seçimler kritik bir referandum niteliği taşıyor. Buna karşın Washington yönetimi, nükleer tesisler ve lojistik hatlar üzerindeki baskıyı tırmandırarak Tahran'ı tamamen geri adım atmaya zorlamayı hedefliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.