SON DAKİKA

Bakan Tekin: Eğitimde yapay zeka destekli yönetim sistemine geçtik

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Bilişim ve Teknoloji Çağında Millî Eğitim Altyapısında Hedeflenen Dönüşüm ve Yenilikçi Yaklaşımlar” başlığıyla düzenlenen Bab-ı Âli Toplantıları’nda konuştu. Tekin, okullarda yapay zekâ destekli karar sistemine geçildiğini ve açık uçlu sınav değerlendirmelerinde TÜBİTAK ile ortak projeler yürütüldüğünü açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2025 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2025 11:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://haberdeger.com/
Bakan Tekin: Eğitimde yapay zeka destekli yönetim sistemine geçtik

Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, İstanbul’da gerçekleştirilen Bab-ı Âli Toplantıları’na onur konuğu olarak katıldı. Eğitim dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren toplantıda, Türkiye’nin dijital eğitim altyapısı, yapay zekâ uygulamaları ve yeni nesil öğrenme yaklaşımları masaya yatırıldı.

Tekin: “Karar destek sistemiyle tüm eğitim sürecini anlık izleyebiliyoruz”

Bakan Tekin, konuşmasında Türkiye’deki eğitim sisteminin dijital dönüşüm sürecine dikkat çekerek, yapay zekâ uygulamalarının artık eğitim yönetiminde aktif biçimde kullanıldığını söyledi.
“Türkiye’de ilk defa karar destek sistemi aracılığıyla çalışan bir Bakanlık Yönetim Sistemi kurduk” diyen Tekin, şu ifadeleri kullandı:
“Okullarımızdaki bakım-onarımdan öğrencilerin başarı ve devamsızlık durumlarına, öğretmenlerimizin haftalık ders yüküne kadar her şey artık yapay zekâ tarafından izleniyor. Bu sistem, hem kararlarımızı daha rasyonel kılacak hem de kamu kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlayacak.”

Bakan, yapay zekâ uygulamaları sayesinde öğrenci performansının anlık ölçülerek eğitim politikalarının dinamik biçimde güncellenebildiğini vurguladı.

EBA, dünyanın en zengin eğitim portallarından biri haline geldi

Tekin, Millî Eğitim Bakanlığı’nın teknolojiye yaptığı yatırımların somut örneklerinden biri olarak Eğitim Bilişim Ağı’nı (EBA) gösterdi.
“EBA artık içerik açısından dünyanın en zengin portallarından biri. Öğrencilerimiz etkileşimli tahtalar üzerinden yüz binlerce içeriğe ulaşabiliyor” diyen Tekin, 65 bin kamu okulunun tamamının internet erişimine açık olduğunu hatırlattı.

Bakan, bu altyapının yalnızca içerik erişimini değil, aynı zamanda öğretmenlerin dijital yeterliliğini geliştirmeyi de hedeflediğini belirtti.

“Test sistemi kalkmalı, yapay zekâ açık uçlu soruları değerlendirecek”

Eğitim sistemindeki sınav anlayışına da değinen Tekin, test odaklı değerlendirmenin artık sürdürülebilir olmadığını ifade etti.
“Test sınavlarının bir an önce kalkması gerektiğini herkes söylüyor ama açık uçlu soruların objektif değerlendirilmesi konusunda tereddütler var. Bu nedenle TÜBİTAK ile birlikte yapay zekâ destekli açık uçlu soru değerlendirme sistemi geliştiriyoruz” dedi.

Tekin, bu projelerin Türkiye’nin eğitimde yapay zekâ politikası ve eylem planını ilk kez somut hale getirdiğini belirtti.

Kalko: “Eğitim bir kurumun değil, bir milletin ortak meselesidir”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mektebim Koleji Kurucusu Ümit Kalko, eğitimin kamusal ve toplumsal yönüne dikkat çekti.
“Ülkemizin en değerli sermayesi yer altı kaynakları değil, yetişmiş insan kaynağıdır. Bu yüzden eğitim bir rekabet değil, bir seferberliktir” diyen Kalko, Millî Eğitim Bakanlığı öncülüğünde yürütülen “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”nin bilgiyi ezberletmek yerine anlamayı, üretmeyi ve değerlerle harmanlamayı hedeflediğini söyledi.

Kalko, “Kamu ve özel eğitim kurumları aynı idealin farklı kanatlarıdır. Hep birlikte ülkemizin geleceğini inşa ediyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Türkiye toplumu dijital eğitimde dönüşümün eşiğinde

Bab-ı Âli Toplantısı, eğitimde dijitalleşme vizyonunun devlet politikası haline geldiğini gösterdi. Eğitimciler, yapay zekâ destekli yönetim sisteminin Türkiye halkının çocuklarına daha adil, erişilebilir ve yenilikçi bir öğrenme ortamı sunacağı görüşünde birleşti.

Bu dönüşüm, yalnızca teknolojik değil; aynı zamanda pedagojik ve toplumsal bir yenilenmenin de kapısını aralıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.