SON DAKİKA

CHP İstanbul kayyum ataması: 26 ilçe belediye başkanından sadece 8'i kamuoyunda ses çıkardı, sessizliğin arkasında ne var?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı'na mahkeme kararıyla kayyum olarak atanan Gürsel Tekin'in göreve başlamasıyla başlayan kriz, parti içinde yeni bir tartışmayı tetikledi.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2025 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2025 16:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://haberdeger.com/
CHP İstanbul kayyum ataması: 26 ilçe belediye başkanından sadece 8'i kamuoyunda ses çıkardı, sessizliğin arkasında ne var?

İstanbul'un 26 CHP'li ilçe belediye başkanından yalnızca 8'inin atama hakkında olumlu veya olumsuz sosyal medya paylaşımı yapması, dikkatleri "sessiz çoğunluğun" nedenlerine çekti. Uzmanlar ve parti kaynakları, bu durumun parti içi bölünmeler, hukuki belirsizlikler ve stratejik suskunluktan kaynaklandığını belirtiyor.

Atama süreci ve tepkiler

İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, 2 Eylül 2025'te aldığı kararla CHP'nin 8 Ekim 2023'te yapılan 38. Olağan İstanbul İl Kongresi'ni iptal etti. İl Başkanı Özgür Çelik ve yönetimi görevden alınırken, yerine eski il başkanlarından Gürsel Tekin başkanlığında bir heyet (Zeki Şen, Hasan Babacan, Müjdat Gürbüz ve Erkan Narsap) kayyum olarak atandı.

Karar, kongrede "oy hilesi" iddialarına dayandırıldı; savcılık soruşturmasında aralarında Çelik, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ve Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın da bulunduğu 10 kişi hakkında hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, atamayı "hukuksuz" olarak nitelendirerek Tekin'i partiden ihraç etti ve "Kayyumu kabul eden herkes ihraç edilecek" dedi.

Tekin ise kararı kabul ettiğini açıklayarak, "Söz konusu CHP ise gerisi teferruattır" ifadesini kullandı ve partiyi "adliye koridorlarından kurtarmak" amacıyla hareket edeceğini belirtti.

Ancak Tekin, 8 Eylül'de polis eşliğinde il binasına girdiğinde gerginlik yaşandı; bina çevresinde protestolar oldu ve CHP, binayı kapatarak Bahçelievler İlçe Başkanlığı'nı yeni adres olarak belirledi.

Dışarıdan tepkiler de gecikmedi. Barolar Birliği, kararı "yok hükmünde" ilan etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise CHP'yi "koltuk kavgası" yapmakla suçladı. DEM Parti gibi muhalif partiler de kayyuma karşı çıktı.

Belediye başkanlarının sessizliği: Sadece 8 paylaşım

İstanbul'un CHP'li 26 ilçe belediye başkanı (Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu'ndan sorumlu), kayyum ataması hakkında sınırlı tepki gösterdi.

Sosyal medya ve haber taramalarına göre, yalnızca 8 başkan (örneğin Beyoğlu'ndan İnan Güney, Beşiktaş'tan Rıza Akpolat, Şişli'den Muammer Keskin gibi isimler) olumlu veya olumsuz paylaşımda bulundu.

Bu paylaşımlar genellikle atamayı kınayan, hukuksuzluk vurgusu yapan kısa açıklamalarla sınırlı kaldı.

Kalan 18 başkan ise sessiz kaldı; hiçbir paylaşım veya resmi açıklama yapmadı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.